äktsönleffat, i heart!

Vaikka olenkin suhteellisen moniruokainen, kun on kyse elokuvista, niin tietyt äktsön-supersankari-scifi-elokuvat ovat niitä, jota aiheuttavat pientä extraa sydämentykytystä. Rakastan tekniikkaa, nopeita autoja, upeita moottoripyöriä, vauhtia, hienosti tehtyjä taisteluita ja hyvännäköisiä ihmisiä, minkä mä sille voin? Yleensä mukana on vielä kuolemattomia one-linerseja ja jotain huon .. hyvää läppää, joka osuu juuri siihen samaan skalaan kun omanikin, usein riman alta. Yritän olla huomaamatta, että monella äktsönpläjäyksellä on sairaan huonot käsikirjoittajat, joten tarinat ovat välillä hieman heikohkoja. Ja yleensä pieniä yksityiskohtia, jotka saavat sen pienen sisällä asustavan realistin ja pilkunviilaajan silmät nykimään aika vauhdikkaasti. Mutta onneksi jotain räjähtää aika nopeasti sen jälkeen, joten unohdan nämä pienet mogat ja seuraan silmät lautasenkokoisina mitä seuraavaksi tapahtuu.

Vastapainoksi sanottakoot, että katson myös niitä ns klassikoita, en vierasta mustavalkoista (kuten eräät), mikään ei voita kunnon hyvää draamaa jne. Ainoat elokuvat joista tahallani pysyn erossa on romanttiset komediat. Ne ovat niin kaukana todellisuudesta, että jopa Taru Sormusten Herrasta vaikuttaa meidän kaikkien ihan oikealta historialta (true story). Kuitenkin yllätyn itsekin välillä, kun yllätän itseni katsomasta jonkin romanttisen komedian. Onhan niitäkin tosiaan aika monta ihanaa elokuvaa. Hupsista.

Mutta takasin noihin äktsönleffoihin. Olen kuitenkin niissä aika nirso. Tietyt kriteerit on must, jotta minä hyväksyisin ne:

a) Jos mukana on herkullisia näyttelijöitä, kuten Ryan Reynolds, James Franco, Gerard Butler etc. Nam nam. Herkulliset näyttelijät eivät tosiaan ihan aina takaa hyvää elokuvaa, esim Angelina Jolien Tomb Raider-munaukset (ja Wanted). Mietin hetken kaivaa silmät päästäni lusikalla nähtyäni ne. Mutta kyllä olen siis nähnyt ne. Monesti.

b) Jos mukana on supersankari elokuva on nähtävä. Tai jos mukana on joku, joka haluaa olla supersankari se on nähtävä. Tai jopa supersankari-viittauksia, se on nähtävä. Superman, Batman (<3), Spiderman, Thor (ei ollut hyvä), X-Men, Scott Pilgrim vs The World, jne.

c) Se kenellä on magein auto voittaa. Ajatelkaa vaikka Gone in 60 seconds. Tai Transformers.

d) Ja kun Transformersseista on kyse, jos mukana on Transformers niin elokuva on kategoriassa awsum! Bumblebee on mun lemppari, koska se on nii symppis!

e) Huumori on tärkeää, kelatkaa miten mitäänsanomaton Bad Boys olisi, jos siinä ei olisi ollut mainiota läpänheittoa? Niih.

f)  Pahikset pitää olla sellaisia kunnon sekopäitä. Kuten esim Joker. I-H-A-N-A! Mutta mua ottaa kyllä aika usein oikeasti päähän se, että pahikset häviävät aina. Eikö olisikin kivaa tehdä kunnon äktsönleffa, jossa pahis voittaa? Paha voittaa ainoastaan kauhuleffoissa – ja todellisessa elämässä. Siinä olisi ainakin idea, jota voisi kehitellä vähän. Saanko patentoida?

h) Hyvä musiikki = parempi leffa. Esim Rammstein on  hyvä äktsönleffassa (esim xXx)

i) Bullet time. Toimii (melkein) aina. Varsinkin Matrixissa ja 300:ssa.

j) Mmh. 300. Ja ne lihakset. Grr.

Sitten on tietenkin olemassa tajuttomasti niitä huonojakin puolia. Yleensä kasariäktsönit on aika paskoja. Minä tiedän tämän, sinä tiedät tämän, kaikki tiedämme tämän. Voisitteko mukamas ihan oikeasti sanoa, että antaisitte tämän näköisen miehen pelastaa/auttaa teitä? Menisittekö ihan sanaa sanomatta tämän miehen mukaan?

Äidin ikäiset naiset ehkä saattaisivat sanoa juu tottakai. Mutta me 80-luvun aikana tai jälkeen syntyneet tajuamme, että tuo hirvittävä kiharai-takatukka on aikast pelottava. Vaikka Van Damage onkin aika kovis ja olin tajuttomasti rakastunut häneen sen jälkeen kun näin Täydellisen Sotilaan, joskus nappulana (siskoni tietää mistä puhun mm m.) Mutta tuo kiharatakatukka on varmaan kamalinta mitä olen nähnyt. Ja olen nähnyt paljon lyhyen elämäni aikana! Kasariäktsönelokuvien musiikkikin on ihan sitä kamalinta ja halvinta syntikkapaskaa. Itse teen jopa parempaa. Hah.

Näin tässä vähän aikaa sitten uusimman Transformersin. Ja tästähän tämä ajatus sitten lähtikin. Kun Ändin kanssa aloimme silloin aikoinaan seurustelemaan ja meillä oli elokuvailtoja, jossa sen kaverit olivat mukana, he ihmettelivät aina a) mitä minä teen siellä b) ei kai me katsota tyttöleffoja c) mitä minä teen siellä. He eivät olleet aiemmin tavanneet likkaa, joka tykkää äktsön/scifi/supersankarileffoista. Itseasiassa epäilen, että he eivät olleet tavanneet likkaa ylipäätänsä, mutta se onkin toinen tarina. Olisitte vaan nähneet Ändin ilmeen, kun se kertoi sen lempparisarjoista (Star Trek esim) ja minä vaan nyökyttelin siinä vieressä ett juu juu, tykkä tykkää. Minne olen oikein joutunut, kun porukka ei ole törmänneet muijiin, jotka tykkää ns poika-elokuvista?

Kuitenkin. Takaisin siihen itse postauksen ideaan. Transformers 3. Ihan ookoo elokuva, huomattavasti parempi kun kakkonen, mutta ei edes lähellä yhtä hyvä kun ykkönen. Kuitenkin elokuvassa on aivan tajuttomat erikoistehosteet ja kaikki robootit, autot ja tekniikka sun muut on aivan tajuttoman mahtavia.

Tosin pari muutama sponttaani ajatus elokuvasta: Tämä pääosaa esittävä likka, juoksee jossain New Yorkissa (whatever), koko elokuvan aikana, henkensä edestä – korkkareissa. Koko. Elokuvan. Aikana. Ja elokuva on muuten piiitkä (ehkä vähän liiankin.) Joo hei true story, NOT! Ja hitto mua alkoi välillä ärsyttää, että noi (Autobotit ja Decepticonit) pistävät tuon hienon kaupungin ihan oikeasti maan tasalle. Ja autot lentävät sinne sun tänne, siis ajavat autot, missä on ihmisiä. Eikö heillä ole ollenkaan moraalia? Häh? Vai olenko minä vaan tulossa vanhaksi?

Mutta siis juu. Mitä mieltä te muut olette äktsönelokuvista? Onko supersankarit mahtavia, vai vaan pellejä trikoissa? Olisi mielenkiintoista kuulla, onko pajonkin muita likkoja, jotka ovat ihan lääpällään poikaleffoihin?

5 vastausta artikkeliin “äktsönleffat, i heart!

Mary ♥ Kommentit

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.