ruotsi – todellinen ihmemaa.

Tuossa jonkin aikaa sitten tuli toiveita, että kirjoittaisin vähän arjesta Ruotsissa ja minkälaisia observaatioita olen täällä tehnyt. Jotkut teistä ovat varmaan odottaneet tätä postausta kuin kuuta taivaalta. TÄSSÄ SE NYT TULLOO!

Ruotsi on periaatteessa ihan sitä samaa kuin Suomi – mutta kuitenkin ihan erilainen. Pure logic, ehhe. Itseasiassa aloin keräämään näitä observaatioita jo kauan sitten – melkein vuosi sitten, mutta nyt mun mielestä olisi aika julkaistakin jotain, ettei ehdi mennä vuosikymmentä (ja siten postauksesta tulisi noin viisi kilometriä pitkä.) Sitäpaitsi, kun nyt olen asunut yli seitsemän vuotta täällä svedulandiassa (herranjumala, aika menee nopeasti…), niin voin mielestäni kertoa vähän siitä, minkälainen maa tämä mysteerinen Svärje on.

Olen muuten aiemmin tehnyt pienen Ruotsi-guiden, jossa on ne yleisimmät erot Suomeen verrattuna – niistä voitte lukea täältä, jos olette missanneet.

Eli näillä mennään! Vassoguu:

– Fairy ei ole Fairy-nimistä Ruotsissa. Suurinpiirtein koko maailma kutsuu tätä tiskiainetta Fairyksi, paitsi ruotsalaiset. Täällä sitä kutsutaan YES!-iksi. Kai se on kivaa olla niin erilainen.

– Niin ja Omo-pesuaine on Via.

– Latz, siis se kissanruoka – sen nimi on Ruotsissa Pussy. Vai oliko se Pussi? Kuitenkin hahaha hohoho. Piti ihan kavereilta tarkistaa Feissarissa, että piti paikkaansa hohoho.

muoviläpyskä– Ruotsissa ei ole keittiökaapissa tiskitelinettä. Vaan täällä on sellainen pöytäversio. Aika outoa, ettei tämä suomalainen mahtava keksintö ole edes levinnyt naapurimaahan. Lisäksi yleensä tiskit pestään sienellä, eikä tiskiharjalla. Ja kaikki ällöttävät ruuat jotka jää lavuaariin tiskien jälkeen nostetaan pois tällaisella vempaimella (joka on ehkä maailman paras idea ikinä – mutta kun näin sen ekan kerran olin kyllä vähän hoomoilasena, että mikä hiton muoviläpyskä tuo oikein on.. JA MITÄ SILLÄ OIKEIN TEHDÄÄN?) Siis niihin ruuantähteisiin ei tarvitse käsillään koskea! MAHTAVAA! (Joo mulla on kuivat kynsinauhat tällä hetkellä.. )

– Ruotsalaisilla on oma reitinsysteemi paperia varten, joka ei ole samanlainen kuin Suomessa. Kun muutin tänne ostin mukaani tosi kivan Hello Kitty-kansion ja ajattelin laittaa sinne mun koulupaperit. Ja kävin sitten ostamassa täällä rei’ittimen (menikö oikein?) kirjakaupasta. Kyllä hieman mietin, että mitvit, kun paperi eivät niiden reikien tekemisen jälkeen sopinut mappiin. Kun juttelin faijan kanssa tästä faija sanoi, että se on jokin ”ruotsalainen standaardi.” Ja ovat about ainoaita maailmassa, jolla on se standaardi. Eli jos olette muuttamassa tänne ja haluatte käyttää suomalaisia (kivoja) mappeja, ostakaa rei’itin messiin. Ja jos saatte papereita jossa on reikiä valmiina.. heittäkää ne roskiin tai laittakaa vaikka muovitaskuun. Ruotsista ei muuten saa hirvittävästi kivoja mappeja, vaan niitä on vain yhdenlaisia ja selät ovat erinvärisiä.. Mielikuvituksellista.

– Ruotsalaiset kirjoittavat päivämäärät väärin, muodossa 2014-30-10. Eikä siis niinkun loogisesti niinkun me suomalaiset 30.10.2014.

– Ruotsalaiset joutuvat uusimaan ajokorttinsa kymmenen vuoden välein – ja kaikki ihmettelevät miten hemmetissä Suomessa ajokortti on voimassa niin kauan (monet ovat sen takia ensin luulleet, että mun ajokortti on feikki (esim. kun tentinvalvojat tarkistavat henkkarit – ”MITÄ IHMETTÄ? MITEN SUN AJOKORTTI MENEE UMPEEN VASTA 2053? HEI TULKAA KATTOO TÄTÄ VÄHÄN!”))

glitterajskrääm

– Rasvattomia maitotuotteita ei löydy paljoa. Joitakin jugurtteja, maustamatonta rahkaa, maitoa joo. Lisäksi jugurtteja esim 2 dl paketeissa ei ole samassa mittakaavassa kuin Suomessa. Eikä muuten jäätelöäkään. Ei siis niin paljon tuutteja tai mehujäitä, eikä kyllä pakettijätskiäkään. Mehujäitä on kai kahta eri sorttia, ellen ole ihan väärässä. Niin ja jättelö on muuten mun mielestä kallista. Varsinkin laktoositon jäätelö. Mutta ruotsalainen jäätelö on kyllä hyvää ja makuissa käytetään paljon mielilkuvitusta. Miten olisi vaikka salmiakki-vadelma? Suklaa-chili? Weinernougat? Kannattaa testata Triumfin ja Sia-jäätelöä ja jättää ne tylsät GB:n jädet kauppaan, koska niitähän saa jokaisesta maasta nykyään.

– Ruotsin kevyt-Keso (raejuusto siis) on 1,5 %, normaalissa Kesossa on 4% rasvaa. Suomessa normi-Keso on 1,5%. Melkein jokaisessa raejuustossa on 4% rasvaa ja rasvatonta on TODELLA vaikeaa löytää. Miltei mahdotonta.

– Juustot ovat yleensä mauttomampia, kuin suomalaiset juustot. Siis sellaiset Polarit sun muut. Ja onneksi täältä ei löydy mitään 5% juusto, hyi saatana. Ostan kuitenkin juustoni yleensä Lidlistä, koska sieltä saa emmentaalia. Niin onhan täällä jotain maustejuustoja, joissa on sitten makua niin paljon, että kun niitä syö niin aivot räjähtää. Chilijuusto ja Västerbotten-juusto on todella hyvää tosin! Juusto on muutenkin halvempaa, kuin suomessa.

– Kun meillä on Suomessa verilettuja, täällä on veri… makkaraa? (Google translaten mukaan..) Blodpudding. Se näyttää niin kamalalta, etten ole maistanut. Enkä todennäköisesti aio. Sitä syödään pekonin ja puolukkahillon kanssa. Yök.

– Hapansilakka. Mä en tästä itse osaa sanoa mitään, sillä olen kuullut sen verran järkkyjä tarinoita, että olen päättänyt jättää tämän oudon ruotsalaisen kulinaristisen kokemuksen suosilla väliin. Tästä saatte vähän mielikuvaa siitä, miltä nämä suurströmmingit oikein maistuvat:

– Ruotsalaiset eivät osaa sanoa Euro. Sanovat joko englanniksi jurou tai evro.. (Kyllä v:llä) Ihme porukkaa. Ei se ny niin vaikeaa ole :D Tästä on muuten hauska vittuilla niille. Sama koskee muuten Eurooppa sanaa. Haha!

– Ruotslaiset todellakin rakastavat lihapullia. Niitä syödään niinkuin ihan jokaisena pyhänäkin: Jouluna, uutena vuotena, pääsiäisenä, juhannuksena.. Ja aina snapsin kanssa. Snapsia pitää olla aina, oli mikä tahansa pyhä kyseessä. Hei tomtegubbar slå i glasen!

– Älkää. Syökä. Ruotsalaista. Makkaraa. Se on pahaa. Lihapitoisuus on minimaalinen, eli niissä on vain rasvaa, suolia ja hirvittävästi vehnäjauhoja. Yök. Jos kuitenkin makkarahimo iskee täällä ollessa, osta kalliimpia ulkomaalaistyyppisiä makkaroita, etsi suomalaista (löytyy suurimmasta kaupoista) tai mene Lidlistä ostamaan.

– Ruotsalaisilla on tällainen juttu kun ”fredagsmys” – jolloin kokoonnutaan työviikon jälkeen ystävien tai perheen kanssa ja ladataan viikonloppua varten. Tosin mun mielestä se on vaan tekosyy mässäämiseen, sillä useimmiten porukka ostaa noin kilon karkkia, parit sipsipussit ja vielä pizzaa siihen päälle, eikä saa unohtaa jätskiä, ja viinilasillinen/bissee (tai limu jos on muksu.) Siis tälle mässäämiselle on siis ihan oma terminsä…

tacotacotacotaco

– Ja torstaisin syödään tacoseita. Et ole aito ruotsalainen, ellet syö tacoseita vähintään kerran viikossa. Tämä on muuten totta kun seurustelin exän kanssa, söimme tacoseja tai tortillaa jauhelihatäytteellä viikottain. Tulee nykyään korvista ulos, enkä ole syönyt sitä todella, todella pitkään aikaan.

fika

– Fika, tai kaffittelu, on erittäin tärkeä osa ruotsalaista kulttuuria. Jopa työpaikoilla on fikaa melkein päivittäin. Kaffittelun yhdessä syödään usein jotain, jotain makeaa tai edes sämpylää (niin ja jos menette kahvilaan ja haluatte tilata sämpylän se ei ole semla (niinkun me suomenruotsalaiset sanotaan), vaan fralla. Kannattaa muistaa, jottei kahvilan henkilöstä mene ihan sekaisin, että miksi haluatte semlaa, joka on ruotsinruotsiksi on siis laskiaispullaa esmes keskellä kesää.. Ja korvapuusti on kanelbulle, ei örfil niinkun se on suomenruotsiksi.. Örfil ruotsinruotsiksi tarkoittaa bitchslappia. Just a friendly reminder.) Lisäksi kaikki leivonnaiset ja pullat ovat sairaaan hyviä täällä. Ja sitäpaitsi fikaaminen on halpaa..ish. Ainakin Helsingin hintoihin verrattuna. Mitä nyt välillä tunkevat munkkeihin vaniljakreemiä (tai laskiasipulliin) ja mantelia on melkein jokaisessa leivonnaisessa (jos vähän liioittelen.)

pääsiäiskarkkia

– Irtokarkit ovat täällä maailman parasta ever! (Ja seassa on kyllä tosin paljon Fasun karkkeja.. ja olen jopa kuullut ruotsalaisista, jotka ovat asuneet kiven alla koko elämänsä aikana ja luulevat Fasun olevan ruotsalainen firma. OH SO WRONG!) Lisäksi irtorkarkit ovat halpoja!

– Juhlimiseen on ehdottomasti oltava joku syy. ”Koska pikkulauantai, koska synttärit, koska nimpparit, koska koiralla on synttärit, tentti on ohitse, koska Luciapäivä (juu täällä vedetään silloinkin perseet), koska joulu, koska sitä, koska tätä..” Eli esim ”Mun tekee vaan mieli vetää perseet ” ei ole suotava syy juhlimiseen, silloin olet suomalainen.

– Ruotsalaiset itseasiassa kannustavat Suomea lätkässä, jos Ruotsi ei pelaa. Ihan oikeasti. Ja he eivät käsitä, miksi suomalaiset eivät ikinä, ikinä, ikinä kannusta Ruotsia. Muutenkin Suomesta ja suomalaisista tykätään. Se ”vittuilu” ei ole pahalla tarkoitettua, vaan leikkiä.. jota sitten monet eivät tajua Suomessa. Onhan niitä toki ihmisiäkin, jotka eivät voi sietää Suomea, mutta niitä on todella vähän. Tai en ole törmännyt niin moneen. Tukholmalaiset on yleensä ne jotka vittuilee eniten, mutta se johtuu siitä, että tukholmalaiset on mulkkuja.

– Lisäksi ruotsalaiset eivät tiedä mikä suomenruotsalainen on. Heidän maailmassaan on vain ruotsalaisia tai suomalaisia. Ei mitään siinä välimaastossa. He kysyvät usein miten puhun niin hyvin ruotsia jos tulen Suomesta. Sanon että olen suomenruotsalainen ja äidinkieleni on ruotsi. ”Ahaa olet siis ruotsalainen.” No en ole. ”Onko toinen vanhempasi ruotsalainen?” ”Ei ole, faija on suomenruotsalainen, mutsi suomalainen.” ”Eli faijas on siis ruotsalainen?” ARGH! (Ja ihme kyllä, liian monet suomalaisetkaan ei oikein tajua mikä suomenruotslalainen on… On se kumma, kas tässä: Educate yourself.)

– Ruotsalaiset ovat erittäin poliittisesti korrekteja julkisuudessa. Ollaan niin varovaisia, ettei vahingossakaan sanota mitään negatiivista esim maahanmuuttolaista, maahamuuttajista, etc. Katsokaa, ettei vaan vahingossa luultaisi rasisteiksi. Pahinta on, jos joku sattuisi luulemaan rasistiksi, muistakaa se! Lisäksi Ruotsissa on sellainen juttu, että kaikkien pitäisi olla tasa-arvoisia, sen takia esim arvosanat esim yliopistossa on U, G tai VG (hylätty, hyväksytty, tai hyvin hyväksytty) – katsokaa ettei kukaan tuntisi itseään huonoksi jos saisi ykkösen kun joku toinen sai femman. Monet vastustavat arvosanoja (numerosysteemi tai kirjainsysteemejä) koska se aiheuttaa kilpailua kouluissa (ooämgee kauheeta). Nyt tosiaan lukioissa ollaan aloitettu kirjainsysteemillä, A-F kai. Kun olen jutellut kavereiden kanssa, että meillä oli ihan ala-asteen kolmannelta luokalta arvosanat, niin kaverit ovat lentäneet perseelleen. Mutta tämä voi hyvinkin olla yksi syy, miksi Suomen koulut ovat parempia, kuin Ruotsin? Maybe, perhaps.

– Vaikka maahanmuuttajia tai ulkomaalaisista ei saa sanoa mitään pahaa, se ei koskaan koske suomalaisia. Suomalaisille vittullaan paljon esim. lätkästä, puukoista etc. Ja sama koskee saksalaisia. Mutta se on kuulemma okei, koska ”tullaan samasta kulttuurista.” Nojoo.. annetaan sen olla. Ei se vittuilu ole pahalla tarkoitettua. Useimmiten.

– Lehdistö ei IKINÄ kirjoita rikoksista epäiltyjen ulkonäöstä tunnusmerkkejä. Koskaan. Ever. En tiedä miksi. Musta se on outoa.

–  Siis ruotsalaiset ovat aika herkkähipiäisiä. Asioista joista ei kannata puhua puolituttujen tai ventovieraiden kanssa: politiikka (koskee kyllä kaikkia ylipäätänsä), maahanmuuttajista ja uskonnosta. Eikä kyllä rahastakaan. Ruotsissa eniten käytetty sana on todennäköisesti ”kränkt” (loukkaanut, tai enemmänkin kunnialoukkaus) jota heitellään vähän liian helposti sinne sun tänne. (Joku kirjoitti meidän Örppöön yliopiston Feissarisivulle, että hän oli ”kränkt” koska joku pölli hänen ruokansa jääkaapista.. Itse kuvailisin sitätunnetta ”olen aivan saatanan vihainen, että joku pölli mun safkat”..) Suomalainen suorapuheisuus saattaa pelästyttää herkimpiä ruotsalaisia, sen takia suurin osa ystävistäni on muuten ulkomaalaista syntyperää – ovat ihan yhtä suorapuheisia. Jos esimerkiksi sattuisi kritisoimaan ruotsin maahanmuuttopolitiikkaa olet automaattisesti rasisti. Hei mä oon itsekin hei maahanmuuttaja! Niin miten tää logiikka nyt menikään?

– Ellette ole huomanneet, pahinta on, että joku pitää sinua rasistisena ja syitä siihen on monia! Esmes joku opettaja täällä Örppöön seudulla oli sitä mieltä, että piparkakku-ukkelit (siis pienet lapsukaiset, jotka ovat pukeutuneet piparkakku-ukkeliksi.. huom.) Lucia-päivänä vai oliko se jossain joulujuhlissa on erittäin rasistista, joten ne poistettiin. Katsos, kun joku voisi vaikka vetää herneet nenukkaan ja tulla loukatuksi (kränkt (siis muistakaa tämä sana! se on niinkun Ruotsin tärkein sana!)) Niin, ne jäbät, joilla on ne valkoiset tötteröhatut eivät siis ole sitten yhtään kränkande? Viittaan siis tähän. Seems legit.

– Oma käsitykseni mulkuimmat ruotsalaiset asuvat Tukholmassa, heillä on aina kiire ja luulevat olevansa maailmanherroja. Göteborgilaiset ovat maailman ihanempia ihmisiä ever, todella rentoja ja iloisia heppuja. Heillä ei koskaan ole kiire minnekkään ja heittävät huonoa (mutta hauskaa) läppää. Lisäksi Göteborgin murre on ehkä seksikkäin ikinä. Ruotsin epäseksikkäin murre on kuulemma Örebron-murre, se kuulostaa todella nasaalilta ja Örebrolaiset valittavat sairaan paljon. Melkein yhtä paljon kuin suomalaiset, hohoo. Ehkä mä sen takia viihdyn täällä niin hyvin, ehe ehe. (Paitsi etten kuitenkaan viihdy.) Tosin nyt haluan takaisin Götikseen. Skånelaiset ovat myös mukavaa porukkaa, mutta on vähän vaikeaa ymmärtää skåånenmurretta – ja he eivät ymmärrä suomenruotsia ollenkaan (mikä on aika omituista, sillä suomenruotsi on kaikista ruotsin eri murteista helpointa ymmärtää.. koska siinä sentään artikuloidaan.)

– Suurin osa ruotsalaisista muuten rakastavat suomenruotsia, ja kutsuvat sitä muumi-murteeksi. Tosin on olemassa niitä, jotka eivät tykkää suomenruotsista, koska saivat traumoja muumeista pienenä (nössöö porukkaa.) Monet ruotsalaisista eivät erota suomenruotsia suomalaisesta aksentista, mikä on muuten todella outoa, ovat varmaan vähän kuuroja. Niin ja tämä K-Raudan mainos on todella poppis täällä:

– Vaikka Ruotsi lasketaan todella sekularistiseksi maaksi, täällä on harvinaisen paljon kirkkoja. Tämä on ihan mun oma observaatio. Kirkkoja on vähän jokaisessa nurkassa.

– Melodifestivalen (elikkä karsinnat Euroviisuihin) on MEGATAPAHTUMA, joita suurin osa porukasta seuraa todella, todella innostuneena telkkarista. Ja karsinnat ovat jopa jaettu moneen semifinaaliin. ZZzzzZZ sanon minä.

– Telkkariohjelmista puheenollen, ruotsalaiset näköjään rakastavat kaiken maailman laulukilpailua/laulutietovisakilpailuja tai muuta vastaavaa. Jopa nuoremmat kuin minä. Kamalaa.

– Elokuvissa käynti on VITUN kallista (125 kruunua plus 15 kr 3D-laseista (joka kerta)) ja elokuvien laatu on ihan perseestä. Ainakin siis täällä Örebrossa ainkin.

Hmm.. siinä taisi loppua mun lista ainakin tältä erää. En kuitenkaan sanoisi, että täällä asuminen olisi mitenkään perseestä. Ruotsalaiset ovat muutamaa mätämunaa lukuunotamatta kuitenkin todella mukavaa ja rentoa porukkaa (ei tukholmalaiset). Ja ruoka on kaupasta ostettuna paljon halvempaa, kuin Suomessa – siitä ainakin tykkään – lisäksi valikoimaa on ihan törkeästi! Ja avokaadot on ihanan halpoja, omnom.

göteborg

Lisäksi haluaisin vielä muistuttaa, että Ruotsi on niin paljon muuta, kuin Tukholma. Lempparikaupunkini on Göteborg ja voisinkin kevyesti sanoa, että Göteborg on Pohjoismaiden kaunein ja ihanin kaupunki! Suosittelen siis kovasti sinne matkustamista!

Onko teillä jotain, mitä ihmettelette näin yleisesti Ruotsista? Siinä tapauksessa heittäkää kysymyksia kommenttilootaan, niin yritän vastailla niihin, jos vaan osaan :) Tai jos teille tulee mieleen jotakin postausideoita koskien Ruotsia niin kertokaa ihmeessä niin yritän tehdä asialle jotain!

8 vastausta artikkeliin “ruotsi – todellinen ihmemaa.

 1. Voi hitto, huomenna tulee vuosi siitä kun lähdin Ruotsiin työharjoitteluun :'( ikävöin Tukholmaa ja sitä tunnetta kun sai olla siellä. Oulu tuntuu niin pieneltä ja sisäänpäinkääntyneeltä paikalta :-(

  Tykkää

 2. Hihii :3 Ihanaa lukee tietopakkausta :D Ite yleensä turvaudun englantiin Ruottissakin matkustellessa, kun en osaa vaan puhuu kieltä (kiitti faija siitäkin. Suomenruotsalainen eikä oo viittiny mulle tai broidille opettaa koska mutsi on suomalainen). Mutta jos sitä vaikka joku kerta uskaltautuis taas puhumaan ruottia, kun Porvoossakin kun on töissä ja sinne muuttaa takasin nii pitää taas puhuu ruotsii jokatoiselle :D

  Muumi-ruotsi<3 Aww :D Kamalinta on mun mielestä kuitenkin kuunnella Porvoon ruotsia kun jokatoinen sana on suomee ja toinen ruotsii.. Valitsis nytten sen kielen ja pysyis siinä yhessä D: Vaikka iteki kyllä saan tapella aina englannin ja suomen välillä :S Sen siitä kyl saa kun jakaa ajan tasasesti kahen tai useamman kielen välillä :/

  ONKO FESTISTÄ VIELÄ????????? Olin ala-asteella viikon reissulla perheen kanssa ja kierettiin Gotlanti ja Ölanti. Muuta en suostunu juomaan (ja hemmetti kun sen maunki piti vaihtua aina kun vaan uusia oli näkyvissä, kotiinkin tuotiin varmaan 15 pulloa), mutta viimeksi kun kävin maassa ei sitä enää näkynyt ja sydän murtu :(

  Tykkää

  1. Outoo sun kommentit oli jostain syystä merkattu automaattisesti roskakommenteiksi :( Not anymore kuitenkin! :P

   Hehhe onneks Ruotsissa kuitenkin pärjää aika hyvin enkulla :P Mä jotenkin luulin, että Porvoossa nykyään jutellaan vain ja ainoastaan suomea :/ mistäköhän johtuu että näin kuvittelin, kun olin nuorempi siellä puhuttiin mun mielestä enemmän ruotsia.. siis kun vietinhän kaikki kesät siellä saaristossa (siellä kyllä puhutaan vieläkin kai aika paljon ruotsia..)

   Hahha joo ne kato yhdistää sen suomenruotsin muumeihin, ku se versio muumeista näytetään täällä telkkarissa. Yks muksu kerran kahvilassa sano mutsilleen: Äiti, toi tyttö puhuu ihan kun muumipeikko :DD Siis kun se kuunteli mun ja kaverin keskustelua hhehe. Joo Helsingissäkin sekoitetaan ruotsia ja suomea.. oli muuten todella vaikeaa muuttaa tänne Ruotsiin ja sitten pysyä vaan siinä ruotsinkielessä hahaha

   On Festistä!! :D Ne on yleensä samoissa kylmäkaapeissa, kuin muutkin limut (esmes Pressbyråssa) ja myös tetroina löytyy http://www.carlsbergsverige.se/Drycker/Vatten/Sidor/FestisStrawberryYumberry.aspx näyttää tuolta nykyään.

   Tykkää

 3. Onko vielä Festistä?? ;;__;; Se oli 11 vuotiaana parasta ikinä!! Oltiin viikon matkalla Ruotsissa ja sillon piti aina saada kokeilla uusia Festiksiä :D Viimeksi en löytäny yhtään :< Onko esim. uus nimi tai….?

  Tykkää

Mary ♥ Kommentit

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.