mary lomalla – miten opin tekemään asioita, joita haluan tehdä.

Vuoden alussa, kun pomoni ilmoitti, että on aika alkaa miettiä milloin haluamme olla lomalla, sanoin hänelle kovaan ääneen – en halua lomaa, haluan olla kesällä töissä. Pomoni katsoi minua kun idiootti, nauroi hetken ja sanoi sitten lyhyeesti, mutta ytimekkäästi: Ei, sinä menet lomalle, tarvitset sitä.

Minua potutti aika kauan tämä asia. En ole ollut lomalla, siis palkallisella lomalla, ikinä. Olen ollut kesät töissä aika kauan. Mitä muka tekisin, miten pomoni muka voi tehdä arvion siitä, tarvitsenko lomaa? En ole menossa matkoille, koska siihen minulla ei ole varaa – olinhan juuri ostanut asunnon ja minulla on kasa laskuja maksettavana ja niin muuten – haluaisin kovasti ostaa uusia kalusteita sinne.

Kun potutus meni ohi, minua alkoi ahdistaa. Oikeasti. Mitä teen lomallani? Minulla ei ole mitään suunnitelmia. Kaikilla ystävillä on lomasuunnitelmat valmiina ja suurin osa on vielä lomalla eri aikaan kun minä, jos edes ottavat lomaa.

Aika meni, talvi muuttui kevääksi – tai, who am I kidding, tänä vuonna ei ollut kesää vaan bang-boom yhtäkkiä oli kesä (koko toukokuu oli more or less apokalyptisen kuumaa) ja huomasin miten energiani hiipui. En jaksanut käydä salilla saman verran kun ennen, ja usein se vitutti vähän, en jaksanut tehdä eväitä töihin, vaan ostin usein grillatun kanan kaupasta ja lisukkeita siihen, en enää tavannut ystäviä. Sitten terveys petti ja sain flunssan, makasin viikon sohvalla ja tajusin:

”Hitto, tarvitsen lomaa.”

Viikko ennen lomalle menoa, minulla oli kehityskeskustelu pomoni kanssa. Kerroin hänelle, että hän on oikeassa tarvitsen lomaa – tai muuten joudun etsimään uuden työpaikan, tai mennä saikulle pidemmäksi ajaksi – olen nimittäin menettämässä järkeni. Työ sinänsä ei ole mitenkään hankalaa tai stressaavaa, työympäristö onkin sitten toinen asia. 10 kuukautta (vai onko se 9) on mennyt siitä, kun aloitin uudessa työpaikassa, ja viimeisten kuukausien aikana minua on kuvottanut mennä töihin. Minulla on aina ollut korkea työmoraali – mitä tahansa työtä sitten tein, tämän vanhempani ovat minulle opettaneet – ja siitä olen todella kiitollinen. Tosin, se on tuonut uudessa työpaikassa vastaan haasteita, joita en ole voinut kuvitella. Työpaikkakiusaamista esim. Siis siitä, että teen työni ja teen työni kunnolla. Makes perfect sense. Not.

Kuitenkin, keskustelun yhteydessä juteltiin pomon kanssa siitä, mitä lomallani teen. ”Aion oppia olla tekemättä mitään – ja tehdä asioita, joita haluan” oli vastaukseni. Kun viimeisen kerran nähtiin, ennen kun menin lomalle, pomoni vielä muistutti minua, että nyt on korkea aika oppia olla tekemättä mitään.

Ja niin menin ensimmäiselle oikealle, aikuiselle lomalleni. 3 viikkoa ilman suurempia suunnitelmia – paitsi mitä nyt vierailu Helsinkiin perhettä ja ystäviä moikkaamaan.

Minun piti tosin ensin ymmärtää konsepti miten ollaan tekemättä mitään – eli miten rentoudutaan. Tai siis miten minä rentoudun. Tarkoittaako se, että olen tekemättä mitään. Miettiä, mitkä asiat ovat omasta mielestäni rentouttavia. Olen kellon orja, herään aikasin – myös vapaapäivänä, jotta ehdin tehdä mahdollisimman paljon, pakollisia asioita. Jotta ehdin salille, pestä pyykkiä, käydä kaupassa, käydä lenkillä, tehdä ruokaa, tehdä sitä, tehdä tätä, siivota. Joskus, aika usein, istun vaan paikallani ja plärään kännykkääni – periaatteessa tekemättä mitään, mutta se ahdistaa, koska pitäisi tehdä jotain. Vapaapäivinä, kun minulla ei ole mitään buukattuna, voin välillä todella huonosti – koska en osaa olla paikoillani – pitää tehdä jotain koko ajan.

Eli kun tulin kotiin viimeiseltä vuorolta ennen lomaa, kaadoin itselleni lasillisen viiniä, otin kynän ja vihkon, menin istumaan parvekkeen lattialle (ei ole parvekekalusteita vielä..) Kirjoitin vihkoon otsikoksi ”Vacay – to do” ja listasin siihen asioita, joita haluan tehdä, mihin ei ole ollut energiaa tai aikaa kuluneen 10 kuukauden (tai 9) aikana + muita asioita. Rakastan listojen kirjoittamista, eikä se koske vaan sitä, että siten voin suunnitella päiväni ja tehtävät asiat. Listat motivoivat minua itseasiassa tekemään asioita enemmän – ja järjestämään ajatukseni, joita on siis biljoona – koko ajan, punaiseksi langaksi – loogiseksi. Pystyn siten laittamaan tehtävät asiat tärkeysjärjestykseen.

Anyhoo, seuraavat asiat tulivat tällä kertaa listalle:

– matkustaa Suomeen
– juhlia
– laittaa enemmän kuvia instragramiin (koska en ole – ihan oikeasti – jaksanut edes laittaa kuvia instagramiin..)
– mennä deitille jonkun kivan tyypin kanssa..
– mennä kävelyille ja treenata
– ei olla kellon orja
– kokkailla enemmän ja syödä hyvää ruokaa
– suursiivota kämppä ja aloittaa pientä pintaremonttia
– tehdä ristikoita
– lukea kirjaa päivittäin
– pelaa Playstationia
– käydä kirpputorilla
– levätä
– viettää päivä tekemättä mitään
– nukkua keskellä päivää
– nukkua kauan aamulla
– joogata edes muutaman kerran
– mennä vaeltamaan vuoristoon
– matkustaa Tallinnaan.

Katsoin listaa ja tunsin, että ehkä tästä tulee jotain. Join viinilasin tyhjäksi, menin pesemään naamani, leikin hetken Yzman kanssa ja otin kännykkäni esille, otin pois herätyksen soimasta ja menin nukkumaan. Ja ensimmäisenä lomapäivänä nukuin klo 10.30 asti – jotain mitä en ole tehnyt varmasti yli vuoteen ellei jopa kahteen – minulla on aina herätys soimassa, etten menetä kallisarvoisia tunteja vuorokaudesta. Ja se tuntui niiiin hyvältä. Sen jälkeen join pari kuppia kahvia ja katsoin normaaliin tapaan muutamia Youtube-videota ja siivosin sitten koko kämpän, pesin pyykkiä ja otin tirsat – ilman herätystä. Kännykkääni en koskenut mitenkään paljon koko päivän aikana ja koko päivä antoi niin paljon energiaa minulle ja tajusin – että ehkä tää loma oli sittenkin juuri sitä mitä tarvitsin. Päätin myös, etten aio pitää kolleegoihin yhteyttä koko loman aikana – koska juttelemme aina työasioita.

Ja siitä se sitten lähti..

Olen siis lomallani tehnyt seuraavia asioita:

 • Värittänyt värityskirjoja. Viimeksi kun niitä olen värittänyt olen kirjoittanut sinne päivämääränkin – se oli vuonna 2016!
 • Pelannut pasianssia ja pleikkaria. En niin useasti, mutta olen ainakin tehnyt ne ja voin siten ottaa ne pois listalta.

 • Yrittänyt laittaa enemmän kuvia Instagramiin. Ehkä koska löysin VSCO-sovelluksen, joka on hyvä kuvien muokkaamiseen! Ja laitoin piiiitkästä aikaa sinne jopa selfien. Huh.
 • Laitoin kalenterin piiloon (sekä työvuorolistan ja duunin avaimet) ja testasin bullet journailua, ensin viikon ja nyt olen koukussa. Ja sanotaan näin – oli aivan ihanaa istua kokonainen päivä piirtäen, suunnitellen ja vaan olla luova. Olen yrittänyt aiemmin bujoilua, muuta se on ehkä kestänyt päivän tai kaksi, sitten se meni päin v*ttua. Tajusin syyn: Viivottimen käyttö ei ole minun juttuni – vapaalla kädellä vedetyt viivat on enemmän minä. Vähän enemmän omalaatuisia.

 • Vedin päikkäreitä – välillä jopa tuntia kestäviä – hyvällä omatunnolla ja Yzma viekussa.
 • Istuin aamupäivisin parvekkeella nauttien varjosta.
 • Olen lukenut päivittäin vähintään 10 minuuttia, olen tehnyt tästä jopa habit trackerin bujoon. Ristikoita olen myös tehnyt päivittäin, samaan aikaan kun juon aamukahvini.
 • Olen pitänyt huolen siitä, että aamut ovat olleet rentoja ja pitkiä.

 • Matkustin Suomeen – ja se oli ehkä stressaavinta aikaa pitkään, kun oli niin paljon tekemistä ja paljon porukkaa, joita piti tavata. Mutta se oli kivaa. Mentiin siskon ja äidin kanssa myös päiväreissulle Tallinnaan, jossa tuhlasin – tuota – ehkä vähän liikaa rahaa.. Damnation että rakastan Tallinnaa, jotenkin niin ihanan pieni suuri kaupunki, sekoitus modernia ja vanhaa.
 • Kuuntelin jotain mielestäni mielenkiintoista podia päivittäin. Välillä makasin vaan sängyssä/sohvassa ja kuuntelin. Välillä olin salilla, välillä kävelyllä kaupungilla.

 • Kävin vaeltamassa vuoristossa kaverin ja sen koirien kanssa, ja löysin mustikoita. Nam!
 • Kävin kirpputoreilla – ja löysin 2 pinnatuolia keittiöön (jotka tarvitsevat vähän DYI-rakkautta)
 • Olen katsonut 6 (!!!) tuotantokautta The Walking Deadia – ja siis viettänyt aika moooooonta tuntia vaan löhöämällä sohvalla – periaatteessa tekemättä mitään.. fyysisesti.. rasittavaa.. Miten olenkaan joskus luullut, että se on paska sarja?
 • Kärsinyt helteestä.
 • Blogata, edes kerran (and here I am..)
 • Käynyt deitillä, ja jopa onnistuneella sellaisella – omasta mielestäni siis.. Tosin tää tyyppi ghostasi mut, mutta no. Elämä on. Sain ainakin ilmaisen aterian ha!
 • Katsonut paljon Youtube-videoita. Ja saanut niin paljon ideoita, energiaa ja tietoa – etten oikein tiedä mitä teen asialle! Aivan ihanaa!
 • Nukkunut vähintään 7 tuntia joka yö. Paitsi nyt viimeisen viikon aikana kun on ollut niin saatanan kuuma!
 • Tehnyt enemmän ruokaa kotona ja itseasiassa juonut aika hyvin vettä – kun yritän vähentää Pepsin juomista.
 • Joogasin eilen, eli senkin sain listasta mukaan.

 • Ostanut pioneita itselleni. Eivät kuvassa olevat pionit, niitä löysin kasoittain Tallinnasta ja harmittelin miksi asun Ruotsissa. Niin lempikukkani, olisin halunnut viedä mukanani parikymmentä.
 • Välttänyt työkavereita ja ainoastaan tehnyt asioita, jotka ovat mielestäni kivoja.

Ylihuomenna palaan töihin. Ja minua kaduttaa nyt, etten ottanut 4 viikkoa lomaa. Olisin voinut jatkaa tätä elämäntyyliä vaikka kuinka kauan! Tosin minulla on vielä 11 päivää lomaa jäljellä, jonka voin ottaa vaikka vähän myöhemmin. Listan sain aika hyvin vedettyä läpi, ainoa kohta joka meni pieleen oli tuo juhliminen. Minun oli tarkoitus mennä tänään ystävien kanssa parille ja ehkä jopa vähän tanssimaan, mutta kävikin niin että olen kärsinyt migreenistä nyt pari päivää, eli jätin väliin. Koska sekin on ihan fine.

Mitä lomasta voi sitten sanoa? Tarvitsin sitä, todellakin. Pomoni oli aivan oikeassa. Ja koska pistin itseni etusijalle tajusin aika paljon asioita. Esimerkiksi, että työ on valloittanut elämäni. Elän tehdääkseni töitä. Se ei ole millään tavalla hyväksyttävää omasta mielestäni, eikö se pitäisi olla, että teen töitä elääkseni? Pidänkö edes työstäni enää? En usko. En tee läheskään niin paljon asioita, joita oikeasti haluan tehdä, jotka saavat minut voimaan hyvin – asioita, jotka rentouttavat ja ovat kivoja. Olen piiloittanut luovan puoleni jonnekkin pimeään komeroon, minun on pakko tehdä sillekkin asialle jotain. Luominen, oli se sitten kirjoittamista, blogaamista, valokuvaamista, piirtämistä, värittämistä – se tekee ihmeitä mun psyykkeelle, miksi jätin sen pois elämästäni. Minun on siis tehtävä jotain mahdollisimman pian. Siksi aionkin jatkaa bujoilua, ainakin sen verran, että saan tehtyä jotain luovaa edes joskus.

Tajusin myös sen, että en ole tyytyväinen elämääni, sellaisena kun se nyt on. Minun on pakko tehdä tiettyä muutoksia. Koskien monia asioita elämässäni. Kunhan vain tietäisi mistä aloittaa.. Ensinnäkin aion antaa itseni nukkua joskus kauemmin vapaapäivinä. Ei se oikeasti haittaa, ellen ole salilla klo 10 viimeistään. Minullahan on koko päivä aikaa ! Minun on siis tehtävä lista, miten saada elämä takaisin raiteilleen. Eiks je?

Miten sinä rentoudut? Jos on jotain hyviä self-love vinkkejä niin kirjoittakaa niitä kommenttilootaan..

PS. Ja meidän on siis keskuteltava tästä Youtubesta. Olen vasta nyt alkanyt löytää todella mielenkiintoisia kanavia. Kaikki koskien sisutamista, minimalismista, rahasta, kosmetiikasta, meikeistä.. siis kaikesta. Miksi minulle ei ole kerrottu tästä aiemmin? Mitä jos itse kehittelisi jonkun Youtube-kanavan. Tai tekisi vlogin. Mary goes vlog? HAHA. Nope.

PPS. Koska superpitkä postaus. Kas tässä ekstrakuva Yzmasta. Koska se on söpö.

Mary ♥ Kommentit

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.