minimalistisarja: miten aloittaa tavaroiden vähentämisen?

Hei taas!

Tällä kertaa ajattelin vinkata, miten aloittaa vähentämään tavaroita. Kaikkea ei tarvitse tehdä kerralla, koska let’s face it – kokonaisen kämpän läpikäyminen voi olla uuvuttavaa varsinkin, jos on samanlainen hamstraaja kun minä. Tosin joku Duracell-pupu ehkä jaksaisi tyhjentää kaiken kerralla, who knows. Minä en ainakaan.

Spontaanisti ajattelin, että tavaroiden vähentämisen voi tehdä kahdella eri tavalla:
1) Suunnittelemalla, missä järjestyksessä menee kaikki tavarat läpi tai 2) ilman suunnittelua ja aloittaa siitä kodin tilasta, josta haluaa alkaa vähentämään tavaroita, vaikkapa keittiön pöydästä.

Itse yhdistin nämä kaksi tapaa – kyllä onnistuin siinä. Kun muutin kävin läpi paljon tavaroitani (mutta en kaikkea), siinä järjestyksessä kun pakkasin tavaroita laatikoihin ja siten sain tyhjennettyä jonkin verran. Mutta koska tavaraa on vielä aika paljon (MISTÄ NE OIKEIN TULI!?) – eikä minulla periaatteessa ole hirvittävän paljon säilytystilaa – ja hermostuin siihen, että tavaroita oli joka paikassa – eli päädyin listan tekoon, jotta varmasti käyn läpi kotini jokaisen kolon ja siten saisin sen minimalistisen kodin, josta haaveilen.

Elikkä bullet journal esille ja kirjoittamaan listaa!

Processed with VSCO with  preset

Minun listani näytti tältä: vaatteet, kengät, kirjat, lehdet, keittiö, kosmetiikka, meikit, kynsilakat, huonekalut ja sisustus (tiedän että äsken sanoin ettei niitä ole, muuta yhdestä/parista lipastosta aion luopua, koska eivät sovi minnekkään..), tietokone, kännykkä, siivouskaappi, petivaatteet ja pyyhkeet, kirjoituspöytä, askartelulipasto, makkarin lipasto, kansiot joissa on ns. ”tärkeät paperit.”Niin ja minua pelottaa hieman käydä vintiltä katsomassa mitä sieltä löytyy.. Sivulla on vielä vähän tilaa, jospa keksisin jotain lisää mistä löytyy ylimääräistä tavaraa.

En tehnyt listalla olevia osa-aluita järjestyksessä. Vaan käyn läpi niitä fiiliksen mukaan. Näistä olen siis käynyt läpi vaatteet, siivouskaapin ja kirjat, ja suurimmaksi osaksi kaikki lehdet. Listan laatiminen tekee myös sen, että näen konkreettisesti, mitä olen tehnyt kohti päämäärää minimalismia ja mitä pitää vielä tehdä – ja siten myös ylläpidän motivaatiota jatkaa. Tosin ilman stressiä. Koska stressata ei nyt millään jaksaisi.

Ja kun käyt läpi tavaroita, kysy itseltäsi seuraavat kolme kysymystä:

1) ”Olenko käyttänyt tätä tavaraa viimeisen vuoden / puolen vuoden aikana? ”Jos vastaus on ei – ”Aionko käyttää tätä seuraavan puolen vuoden aikana?” Jos vastaus on ei – et varmaan tarvitse juuri sitä tavaraa.

2) ”Tulenko iloiseksi kun mietin tätä (insert tavaran nimi)” – Jos vastaus on kyllä, mieti käyttötarkoitusta, jos sille on käyttöä – säilytä. Jos ei, mieti haluatko pitää siitä vielä kiinni.

3) ”Mikä tämä on?” Ellet tiedä mikä joku tavara on (trust me, tätä tapahtuu usein – minulta löytyi näitä aika paljon haha) tai mihin sitä käytetään – on olemassa aika suuri mahdollisuus ettet ikinä tule tarvitsemaan sitä – eli heitä se pois tai kierrätä (jos edes tiedät mitä materiaalia se on..)

Miltä sinun listasi näyttäisi? Onko sinulla jotain vinkkejä siitä, miten aloittaa tavaroiden vähentäminen?

PS. Mun käsiala näyttää melkein aivan samalta kun ala-asteella. Joku kalligrafia-kurssi voisi olla jotakin..

PPS. Eikö tuo kaktus olekin aika söpö? #itsetein

Mary ♥ Kommentit

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.