muovilaihduta!

Tämä artikkeli on jatkoa edelliselle artikkelille.

Ruotsissa on sellainen käsitys kun muovilaihdutus (plastbantning). Muovilaihduttaminen tarkoittaa sitä, että vähennetään muovituotteiden käyttämistä ja vaihdetaan muoviset tavarat ympäristö- ja terveysystävällisempiin vaihtoehtoihin. Itse huomasin, että kuluneiden parin vuoden aikana olen sattumalta vaihtanut muoviset tavarat ”parempiin” vaihtoehtoihin kuten bambuun, puuhun, teräkseen, lasiin – ilman että olen tietoisesti ”muovilaihduttanut”. Syy siihen on vissiin ollut tavaroiden esteettisyys – jos tunnen itseni oikein.

Nyt suunnittelen  viemään tämän laihduttamisen seuraavalle tasolle – eli tietoisesti vähentämään muovisten tuotteiden ostamista ja vaihtamaan mahdollisimman paljon kotona olevat muovituotteet parempiin vaihtoehtoihin.

Sen lisäksi, että muovilaihduttaminen on ympäristöystävällisempää se on myös pidemmän päälle kannattavampaa taloudellisesti. Win win!

Otetaan esimerkkinä vaikkapa eväslaatikot. Ruotsissa suurin osa ihmisistä ottavat eväät mukaan töihin ja yliopistoon – jopa pomot huom huom. Eli työpaikkojen jääkaapit ovat täynnä eväslaatikoita. Suurimmalla osalla on muovisia eväslaatikoita – minulla itsellänikin oli niitä aika kauan. Ja koska olen laiska (kuten varmaan moni muukin) lämmitin ruokani siinä laatikossa (lämpö tekee sen, että muovista irtoaa muuten enemmän BPA:ta) ja söin ruokani siitä laatikosta, joka aiheutti sen, että laatikkoon tulee haarukasta ja veitsestä jälkiä. Jokainen, joka on koskaan tehnyt tämän, tietää, että niihin jälkiin jää aina jotain ruokajämiä ja huomaa nopeasti, ettei edes niitä laatikoita saa puhdistettua niin helposti (klassinen esimerkki: kuka tunnustaa, että muovilaatikko on ”punertava” sen jälkeen kun on syönyt pastakastiketta, jossa on tomaattia? Plus jossain vaiheessa laatikko alkaa haisemaan ja se on pakko heittää pois – koska ruokajämiä niissä jäljissä. Vai onko se vaan minkä joka on onnistunut tässä asiassa?)

Samoihin aikoihin, kun ihastuin minimalismiin – päätin myös, että en halua enää käyttää niin paljon muovituotteita ja vähentää sen minkä pystyn. Ja vaihtamaan muoviset tavarat ympäristöystävällisimpiin ja kestävimpiin materiaaleihin.

Eli tässä on ne asiat, jotka olen tehnyt vähentääkseni muovin käyttöä – so far:

 • En osta mitään kertakäyttö-tavaroita (varsinkaan muovista). Esimerkkejä ovat, sheivaushöylät (minulla on kuitenkin pari kappaletta noin 3 vuotta vanhoja höyliä tallessa – koska en tiedä miksi?), pillejä, kertakäyttöastioita (esim take-away kupeissa on muovikelmu paperin päällä) ja -aterimia, puhdistuspyykeitä. Nämä olen vaihtanut esim: paperipilleihin (en tosiaan kuitenkaan niitä käytä – eli miksi minulla on niitä?), termosmukiin (jota harvoin käytän), ja käytän tiskirättiä/ siivousrättiä (jonka voi siis pestä puhtaaksi pesukoneessa…)
 • IKEOlen siirtynyt käyttämään palasaippuaa (ja suunnittelen hankkia palasaippuan myös keittiöön – jossa on vielä nestemäistä saippuaa), ja ostan ne yleensä esimerkiksi Lushista tai vastaavasta kaupasta. Lush on erityisen lähellä sydäntä koska pakkauksettomuus-policy (lue siitä täältä lisää) ja siksi monet tuotteet pakataan mahdollisimman vähään pakkausmateriaaliin. Sitäpaitsi, jos palautat 5 täysikokoista muoviastiaa mihin tahansa Lushin kauppaan, saat kiitokseksi tuorenaamion (täysikokoisen tuotteen joka on to-die-for..) He sitten kierrättävät muoviastiat eteenpäin. Mainio idea!

  Processed with VSCO with preset
  Lasipurkki vasemmalla on IKEAn 365 mallistoon kuuluva purkki, jossa on bambukansi.
 • Olen vaihtanut muoviset eväslaatikkoni lasisiin – joissa tosin on muoviset kannet. IKEA on uusinut lasiset ruoansäilytysvalikoimansa, ja lasisiin kippoihin (nyt on myös pyöreitä!) voi ostaa bambusta, muovista tai silikonista tehdyn kannen. Hyvä IKEA! (Ja ne ovat vielä nättejäkin! Marianne approves.) Lasiset eväslaatikot ovat kestänneet huomattavasti kauemmin, kun muoviset ja ne ovat helpompia tiskata puhtaiksi. Ja koska minulla on nyt eväät paremmassa kipossa, voin jatkaa laiskottelua, eli lämmittää ja syödä ruokani suoraan astiasta – hyvällä omatunnolla. Ja kun budjettini sallii, aion alkaa ostaa teräksestä tehtyjä eväslaatikoita. Tosin silloin joudun lämmittää ruoan lautasella. Meh.
 • Yritän olla ostamatta muovipusseja, kun olen ruoka- tai vaateostoksilla, käytän sen sijaan kangaspusseja (tai kestomuovikasseja – ostan yleensä niitä muumi-kasseja, kun olen Suomessa vierailulla.. koska ne on söpöjä – ja ystäväni suorastaan repivät ne käsistään täällä Ruotsissa.. siksi niitä on tullut ostettua aika monta hehe. Tosin ovat olleet päivittäisessä käytössä kauan.) Olen laittanut kangaspussiin jokaiseen laukkuun jota käytän säännöllisesti: reppuun (joka on töissä mukana), treenikassiin ja käsilaukkuuni. Siten minulla on aina kangaspussi mukana, JOS sattuisin menemään ostoksille. Ostan siis roskapusseja rullalla – niitä ohuempia – roskia varten, tämä on hyvä koska niiden valmistukseen menee vähemmän energiaa kun paksujen muovipussien – ja koska ovat ohuempia, eli vähemmän jätettä ja parempi vaihtoehto ympäristölle.
 • JOS sattumoisin olen kaupassa ilman omaa kassia (it happens), ostan ympäristöystävällisen pussin. Se maksaa ehkä kruunun enemmän, mutta sillä tavalla ”rankaisen” omaa tyhmyyttäni – ja teen mielestäni paremman valinnan ympäristön kannalta. Meidän lähikaupasta voi muuten ostaa perunasta tehtyjä muovipusseja joka maantuu 100%. Aika vau.
 • Olen vaihtanut osan kokkailuun ja leipomiseen tarkoitetut tavarat – kulhot, mitat, leikkuulaudat yms – kestävimpiin materiaaleihin, kuten lasiin, teräkseen ja puuhun, ja bambuun (oikeasti bambu-leikkauslauta, jonka ostin on ollut todella hyvä investointi, ja luulen että maksoin siitä 3 euroa Lidlissä. Sitten tietenkin voidaan keskustella Lidlin tavasta tuottaa tavaroita halvalla – mutta se onkin eri tarina se.)
 • Kierrätän noin 95 % muovista. Erittäin likaiset muoviastiat – esim tuubit, joudun yleensä heittää sekajätteiden sekaan, koska ne on vaan liian vaikeita puhdistaa ja alkavat haisemaan. Ruotsissa tosin ei ole yhtä tiukat säännökset missä kunnossa muovipakkaukset pitää olla, kunhan ne ei ala haisemaan kierrätyslaatikossa. Tai siis olen saanut sen kuvan, että Suomessa on tiukemmat säännökset – ehkä olen väärässä.
 • Mietin tarkkaan, tarvitseeko vihannekset ja hedelmät muovipussin. Srsly, banaaneja ei tarvitse laittaa muovipussiin, koska niillä on jo suojaava kuori omasta takaa. Tosin meillä täällä Örebrossa ei voi valita biojätepussia hedelmille ja vihanneksille, mikä on harmi. Sellaisen pussin käyttäminen on tietenkin hyvä, koska sen voi kierrättää eteenpäin biojätteiden kanssa. Jossain kaupoissa on paperipusseja, jonka valitsen muovipussin sijaan.
 • Vältän ostaa ruokatarvikkeita, jotka ovat pakattuja muovipakkauksiin ja yritän sen sijaan ostaa tuotteita joita voi ostaa irtonaisina (esim pähkinöitä – ostan ne paperipussissa) tai pahvipaketteihin pakattuna. Tämä on tosin aika haasteellista, koska suurin osta pakataan muoviin. Meh.
 • Olen vaihtanut muoviset vesipullot metalliseen – ja minulla on vain yksi tällä hetkellä. Eikun huijasin – minulla on muuten muovinen vesipullo töissä – ostan siis uuden joskus kun se hajoaa.
 • Pyykinpesuaineet ostan refill-pussissa ja kaadan kestävämpään pulloon – jonka ostin varmaan, 2 vuotta sitten. Refillpusseissa on vähemmän muovia. Käytän ainoastaan nestemäistä pyykinpesuainetta, siksi muovipullo. Yritän muutenkin suosia refillpusseja, jos niitä vaan on. Koskee kaikkia nestemäisiä tuotteita, joita käytän ja tulevat tulevat muovipakkauksessa.
 • En ota vastaan kosmetiikkanäytteitä, ellen ole todella kiinnostunut tuotteesta. Ja koska olen nyt ostolakossa, en kuitenkaan saa ostaa mitään. Kosmetiikkanäytteet kun ovat usein pakattuna juuri muoviin ja niitä voi helposti kertyä suuri kasa kylppärin peilikaappiin.

  Processed with VSCO with preset

 • Ostin The Humble Co. hammasharjan (The humble brush) – eli hammasharjan joka on tehty bambusta. Heillä on muutenkin todella hieno vastuullinen toiminta maailmalla. Lukekaa siitä enemmän täältä. Hammasharja on sitäpaitsi myös vegaaninen. Käytän tätä hammasharjaa ainoastaan, jos matkustan jonnekkin. Muuten käytän sähköhammasharjaa – joka on muovista valmistettu.
 • Ostin puisen tiskiharjan Granitista, jonka harjaosan voi vaihtaa uuteen kun tarvetta on. Huom, kannattaa pitää huolta siitä ettei se tiskiharja jää veteen lillumaan – ei tee gutaa puiselle varrelle.. Been there done that (Minun pitää mennä ostamaan uusi harja – siksi siitä ei ole kuvaa täällä … )

Asioita jotka ovat vielä mun to-do listalla – koska muovilaihduttaminen kestää hetken, etenkin, jos ei ole loputtomasti rahaa kukkarossa:

 •  Ostaa sheikkeri salille teräksestä, ja kierrättää kaikki muoviset sheikkerini.
 • Ostaa kuukuppi – You know – naistenjuttuja – kunhan ensin teen vähän researchia, jotta valitsen oikean kupin. Olen lukenut pelkästään hyvää näistä, ja tunnen, että olen vihdoinkin valmis testaamaan.
 • Ostaa mehiläisvahakelmua, ja siten korvata tuorekelmun. Niitä saa esim Ruohonjuuresta.
 • Ostaa kestopusseja, joihin voin laittaa hedelmät ja vihannekset. Niitä tiedän, että voi ostaa ihan ruokakaupoista, ja himoitsen myös verkkokasseja – koska ovat esteettisesti miellyttäviä omasta mielestä. Niitä saa vaikkapa Granit:ista.
 • Vaihtaa viimeiset muoviset leikkuulaudat sun muut parempiin vaihtoehtoihin.

Haluan vielä huomauttaa, että en ole tehnyt näitä muutoksia yhdellä kertaa.. vaan pikkuhiljaa. En esimerkiksi ole heittänyt täsyin käyttökelposia (muovisia) tavaroita koska muovipaniikki ja ostanut jonkun puisen/lasisen/vastaavan tilalle. Olen vaihtanut tavarat sitä myöten miten ne ovat hajonneet tai tulleet muulla tavalla käyttökelvottomiksi.

Ja kaikkia tavaroita en todennäköisesti tule koskana vaihtamaan ”parempaan” vaihtoehtoon. En esimerkiksi koskaan aio vaihtaa sähköhammasharjaa lopullisesti normaaliin hammasharjaan. Haluaisin kuitenkin sanoa, että edes yksi muovituote vähemmän on oikeaan suuntaan.

Eli, kertaus on opintojen äiti:

Asioita, joita voi tehdä vähentääkseen muovia:

1) Suosi kestävempiä ja ympäristöystävällisimpiä materiaaleja, kun ostat tavaroita – puuta, terästä, muuta metallia tai lasia – tai edes kestomuovia. Säästät pidemmän päälle myös rahaa – win win.

2) Älä osta muovisia kertakäyttötuotteita, monista tavaroista on olemassa parempi vaihtoehto: Tops-puikkoja on paperisina, bambusta tehdyt ruokailuvälineet, ota mukaan oma muki (termos tai vastaava), jos menet ostamaan take-away kahvia – ja käytä sitä usein, kangaspusseja.. Pillejäkin on metallisia ja paperisia – jos niitä nyt ihan oikeasti (käsi sydämellä) tarvitsee. On olemassa jopa kestomuovista tehtyjä pillejä.

3) Jos ostat muovipusseja, käytä niitä useampaan kertaan, kunnes ovat siinä kunnossa, että kelpaavat roskapussiksi. Tai vielä parempi – käytä kangaspusseja (tai vastaavaavia), joita pidät mukanasi kun menet ostoksille ja älä osta kaupan muovipusseja ollenkaan! (Ja osta roskapusseja rullalla – ovat muuten halvempiakin.)

4) Jos kuitenkin ostat muovisia eväslaatikoita, vesipulloja jne, osta BPA-vapaata muovia. Yleensä valmistajat merkitsevät tuotteet selvästi.

5) Vältä mikromuovia kosmetiikkatuotteissa – sisällysluettelossa muoviset aineet ovat yleensä nimeltä Poly-jotakin – tosin muovilla on monia, monia nimiä – eikä me tavalliset ihmiset oikein tiedetä, millä nimellä niitä voi löytää kosmetiikasta. Netistä löytyy sivustoja kuten esimerkiksi Beat the Microbead, josta voi tarkistaa sisältääkö jokin tuote mikromuovia. Beat the Microbead löytyy myös sovelluksena (Android, iPhone), jossa voi skannata tuotteen EAN-koodin ja tarkistaa tuotteen sisältö. Vastaava sovellus on CosmEthics. En tosin itse ole näitä vielä testannut – vaikka molemmat löytyy kännykästä.

Siinäpä ne asiat, jotka tällä kertaa tuli mieleen.

Kuka aloittaa muovilaihduttamisen kanssani? Oletko kenties jo muovilaihduttanut jonkin verran? Jos sinulla on jotain hyviä niksejä muovilaihduttamiseen, kirjoita ne ihmeessä kommenttiosioon!

Yksi vastaus artikkeliiin “muovilaihduta!

Mary ♥ Kommentit

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.