säästä rahaa: ostolakko ja budjetointi, ensimmäinen kuukausi

Nyt on mennyt hieman yli kuukausi siitä, kun päätin mennä ostolakkoon ja aloittaa matkani kohti minimalismia. Oletin, että päätös olisi ollut rankkaa – mutta toisin kävi. Motivaationi pysyi koko kuukauden ajan, enkä ostanut (melkein) mitään turhaa. Samaan aikaan aloitin täyttämään Kakeibo-budjettikirjaa, ja olen – yllätys, yllätys – kirjoittanut kaikki menoni siihen. Tietääkseni ainakin.

En vielä ole laatinut itselleni mitään tiettyä budjettia, koska haluan ensin nähdä, miten kulutan rahani. Luin jostain että toimivan budjetin tekoon olisi hyvä että noin kolmen kuukauden ajan tekee merkintöjä siihen, miten kuluttaa rahansa. Siten on helpompi nähdä, mistä voi pihistää ja saada budjetin toimimaan. Eli noin puolitoista kuukautta jäljellä.

Mutta takaisin siihen ostolakkoon. Ostolakkoni ei siis toiminut ihan sataprosenttisesti. Syy tähän oli se,  että selasin Instagramin ja Pinterestin ihania maailmoja Bullet Journal-innostuksen takia ja löysin vesivärien ihmeellisen maailman. Ja halusin itse oppia maalaamaan vesiväreillä. Ja siksi koin, että oli ”pakko” hankkia vesivärejä. Ajattelin, että se on sen arvoista, koska lupasin itselleni loman aikana olla enemmän luova ja sijoittaa aikaa asioihin, joita rakastan tehdä. Eli ostin parit halvat lasten vesiväripaletit – näihin meni noin 11 euroa.

Sen lisäksi tarvitsin aurinkorasvan kasvoille, koska edellinen loppui. Eli sen ostin myös. Ritualsin aurinkorasva 30 SPF maksoi noin 15 euroa.

Ja sen lisäksi jouduin ostamaan kynnysmaton – koska syksy ja kengät ovat märät melkein joka päivä. Siihen meni 13 euroa. Sen tarvitsin siis ihan aikuisten oikeasti.

En kuitenkaan tehnyt näitä ostoksia mitenkään spontaanisti. Olen soveltanut itselleni systeemiin tätä varten. Koska rakastan listoja, tein itselleni wish listan (mistä ei muka voisi vääntää väkisin listan? hehe) Kirjoitan listaan tavaran jonka haluan ja annan sen listan olla noin viikon, tai kauemminkin. Jos vielä viikon päästä koen, että haluan tavaran, ostan sen – JOS ”budjetti” sen sallii. Tämän kuukauden aikana se on toiminut hyvin.

Säästinkö sitten huimasti rahaa kuluneen 1+ kuukauden aikana? No en, koska Yzma piti viedä kaksi kertaa eläinlääkärille, koska se raapi kivan haavan itselleen ja sai antibioottikuureja ja särkylääkkeitä. Ja sitten jouduin itse menemään lääkärille (astmahoitajan kautta) ja hampaat alkoivat oireilemaan, joten jouduin menemään hammaslääkäriinkin. Vaikka Yzma on vakuutettu, nämä käynnit menivät omavastuun piikkiin. Mutta, nyt kissa ainakin voi hyvin toistaiseksi, joten se oli sen arvoista. Tällaista se on, elämä tuo mennessään yllätyksiä ja rahareikiä. Ei voi mitään.

Tässä ensimmäisen kuukauden fiilikset, palataan asiaan kohta taas!

xoxo, Marianne.

PS. Sen lisäksi, että yritän elää mahdollisimman minimalistisesti, olen myös motivoitunut säästää mahdollisimman paljon rahaa, ja sijoittaa ne rahat asioihin, jotka antavat minulle enemmän sisältöä elämään – kuten matkustamiseen. Sen takia, ajattelin aloittaa kirjoittamaan rahansäästö-sarjan, jossa kerron omasta ostolakosta,  vinkkejä siitä, miten voi säästää rahaa tekemällä pieniä muutoksia elämässään ja muita asioita, jotka liittyvät talouteen.  HUOMHUOM, en todellakaan ole mikään talousekspertti – haluan tehdä tämän kaikille selväksi hehe. Mutta olen löytänyt eri tapoja säästää muutamia hiluja sieltä sun täältä. Ennen olin sellainen, jonka tilit olivat jatkuvasti nollilla ja jouduin pyytämään vanhemmiltani rahaa lainaksi ruokaan (minulla oli tuuria, että vanhempani pystyivät tähän) – kunnes laitoin elämäni raiteille, aloin tarkastelemaan miten käytän rahaa – ja tänä päivänä minulla on ihan ookoo buffertti pahan päivän varalle. Mutta se onkin toinen tarina, jonka voin kertoa joku kaunis päivä. Nyt tosiaan päämääräni on muuttaa tämä ookoo-buffertti hyväksi buffertiksi. Onko tämä aihe, jota haluat lukea?

PPS. Sorry, että hävisin hetkeksi blogimaailmasta taas. Tilanne töissä on mikä on ja olen ollut todella väsynyt viimeisen kuukauden ajan ja siksi bloggaamisinto otti turpiinsa heti. Mietin justiinsa mitä sitä haluaa tehdä elämällään. Varmasti kohta aika mennä kohti uusia seikkailuja, ellei tää meno ala loppumaan ja työpaikalla tapahtuu muutoksia. Mutta mitä seikkailuita?

4 vastausta artikkeliin “säästä rahaa: ostolakko ja budjetointi, ensimmäinen kuukausi

 1. Mäkin oon elokuun ajan kirjannut menot ylös. Syyskuun menen samalla mallilla. Sitten näkee mihin sitä rahaa oikeesti kuluu. :) Jatkosta en oo vielä päättänyt.

  Tykkää

  1. Jee, eikö olekin aika mielenkiintoista nähdä mihin rahansa oikeastaan kuluttaa nim. laitan melkein kaiken ruokaan hahah. Eihän sitä tarvitse kauaa tehdä, avartaa aika paljon tehdä pari kuukautta :)

   Tykkää

 2. Pitäis kans kirjottaa ylös kaikki ostokset. Tiedän tosin kirjoittamattakin, et ruokakauppaan menee noin miljoona, ärsyttävää. Mut toi wish list vois toimia, mulle kun tulee kaiken maailman himotuksia jotka sitten toteutan heti.

  Tykkää

  1. Joo näin parin kuukauden jälkeen voin todeta samaa, ja nyt näen myös kuinka monta miljoonaa sinne oikeastaan menee hehe.
   Wish list on toiminut erittäin hyvin mulla!

   Tykkää

Mary ♥ Kommentit

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.