minimalismi- ja säästä rahaa – sarja: 10 kuukautta myöhemmin.

Heinäkuussa (jos nyt laskin oikein) päätin ryhtyä minimalistiksi, tai siis, tajusin, että haluan päästä eroon tavaroista ja aloittaa ostolakko, jonka pointtina oli säästää rahaa. Tarkoitushan oli, että tekisin siitä kunnon postaussarjan (tai siis koko blogin fokus piti muuttua) ja lopputulos olisi minimalistinen koti, jossa kaikilla tavaroilla on oma paikkansa ja pankkitilillä suuri, isompi summa rahaa kun silloin kun päätin aloittaa matkani.

Suuri kysymys siis on – olenko päässyt tavoitteeseen? Nope.

Ensinnäkin, tajusin matkan varrella, että minimalismi ei ole mikään päämäärä, se on just sitä mitä sanoin – matka, prosessi, ajatustapa, elämäntapa. Ajattelin kuitenkin listata (nami, listoja) mitkä asiat ovat toimineet, ja mitä minun tulisi vielä hiota vähän enemmän.

Nämä toimivat:

1) Wish list. Jos haluan jotain, kirjoitan sen lapulle, odotan viikon (välillä on menyt jopa kuukausia) ja, jos viikon jälkeen vielä koen, että oikeasti tarvitsen sitä tavaraa – niin hankin sen.

2) Vaatteiden määrä ei ole kasvanut, vaikka olenkin ostanut vaatteita välillä vähän runsaammalla kädellä. Olen sisäistänyt yksi sisään, yksi ulos-periaatetta – ja kierrättänyt vanhat kavereille tai hyväntarkoitukseen.

3) Yrittänyt – todella epätoivoisesti – löytää tavaroille oma paikka, tämä on ollut vähän haastavaa, koska en vielä ole löytänyt itselleni täydellistä kirjahyllyä/kaappia. Eli säilytystilaa ei ole kamalasti.

4) Mainoksia en kaipaa yhtään, kuitenkin niitä on alkanut tulemaan nimellä postissa. Onneksi niistäkin voi, pienellä vaivalla, päästä eroon.

5) Bullet journal on auttanut elämääni TODELLA paljon, erityisesti suunnittelemaan, miten käytän aikaani, ja saan siivottua vähän useammin, kuin ennen.

Processed with VSCO with preset

6) Kotini alkaa olemaan enemmän ja enemmän muoviton. LÖV IT! Eli muovilaihduttaminen on toiminut. Nykyään mulla on esim. niitä pieniä kestopusseja, joilla voi ostaa hedelmiä ja vihanneksia kaupasta. Kuvan pussi on ostettu Granitista. Täältä voit saada lisäinpiraatiota siitä.

Nämä eivät toimineet ole vielä toimineet:

1) Ne tavarat, jotka eivät ole löytänyt omia paikkojaan ovat edelleen joko a) laatikoissa (tosin ei muuttolaatikoissa sentään) olohuoneessa tai b) lojuvat kahdessa kestopussissa – ja niistä pusseista voi löytää kaikkea mahdollista nuppineuloista Yzman harjaan. Ja ne ovat lojuneet todella, todella, todella kauan paikoillaan (lisäksi toinen niistä pusseista on keittiössä ja kompastun siihen melkein joka kerta, kun olen keittiössä.)

2) Kulutuskrapula iskee vielä hetkittäin. Matkustin äidin ja siskon kanssa Tallinnaan helmikuussa, ja vaikka minulla oli tarkasti suunniteltu ostoslista, tein aika paljon ex-tempore-ostoksia, jotka osittain nyt näin pari kuukautta myöhemmin harmittaa.

3) Koen olevani osittain vielä maksimalisti, varsinkin jos olen esimerkiksi tehnyt jotain bullet journaliin ja maalaamiseen liittyvää keittiössä, enkä ole laittanut tavaroita takaisin paikoilleen ja tajuan miten hemmetin paljon mulla on esimerkiksi kyniä ja paperitarvikkeita. Eli tätä siivoamista pitää vähän sliipata parempaan suuntaan. Ja miettiä, tarvitsenko ihan oikeasti kolme laatikkoa kyniä?! Eli ehkä pitääkin miettiä sitä, voisinko ehkä luopua vähän kynistä… (yhyy) En kuitenkaan usko, että musta ikinä tulee mitään superpendanttia, olen ja tulen aina olemaan vähän sotkuinen tyyppi.

4) En ole aina täyttänyt kuluja budjettikirjaan, joten en ihan osaa sanoa miten rahani kulutan (ruokaan menee tosin vähän liikaa). Säästötili on tosiaan kasvanut, mutta välillä otan sieltä rahaa ostaakseni jotain ja se harmittaa, eli budjetin mukaan eläminen ei ole vielä onnistunut. Eli säästötili ei ole suurentunut niin paljon kun mitä haluaisin.

Eli toisin sanoen, minulla on vielä piiitkä matka edessä, kunnes olen sisäistänyt opit, jotka haluan sisäistää. Mutta sitähän sanotaan, että kestää jonkin verran aikaa, kunnes oppii muuttamaan vanhoja tapoja, eikö vain?

Kumpi sinä olet, pedantti vai sotkuinen?

Yksi vastaus artikkeliiin “minimalismi- ja säästä rahaa – sarja: 10 kuukautta myöhemmin.

  1. minä olen molempia. Jos en ikinä kutsuisi vieraita, kotini olisi varmasti koko ajan sekainen. Jätän vaatteet myttyyn lattialle, tiskit sängyn viereen, kaikki kylpyhuoneen tarvikkeet esille lavuaarin viereen.

    Mutta kun kutsun vieraita säännöllisesti, tulee koti siivottua aina silloin tip-top. Ja se on nopeaa, kun pitkin arkea pidän itseäni kuitenkin vähän jännityksessä tuleekohan joku yllättäen.

    Sottapytyn tavat ne pysyy, vaikka tavaraa onkin koko ajan vain vähemmän ja vähemmän. Lopulta pitäisi olla niin vähän, että niitä ei vaan saa sekaisin.

    Tykkää

Mary ♥ Kommentit

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.