minimalismisarja: 4 kysymystä, jotka auttavat vaatekomeron tyhjentämiseen.

Heissan!

Kuka muu tunnistaa itsensä seuraavasta lauseesta: Vaatekaappi on täynnä vaatteita, mutta ei kuitenkaan ole mitään päällepantavaa? Tai: Vaatekaappi on täynnä vaatteita, mutta käytän kuitenkin samoja vaatteita päivästä toiseen – suurin osa vaan roikkuu koskemattomana?

Minä ainakin!

Minulla on (oli) valtava määrä vaatteita. Niin paljon, että hädin tuskin sain ne edes mahtumaan komeroon + lipastoon, jossa vaatteeni säilytän – tämä oli siis viime kesänä. Haluan vielä huomauttaa, että vaatekomeroni on pienin evör –  ehkä 60 cm leveä (ja noin kaksi metriä syvä..)

Vaatekomero on muuten ehkä se ensimmäinen syy, miksi itse valitsin matkan kohti minimalismia. Usein meni hermot, kun en saanut kaikkea mahtumaan, ja mietin jo uuden komeron ostamista. Jotta saisin vaatteeni mahtumaan. Siis mietin, että ostan extrakomeron – jotta saisin vaatteet mahtumaan -let that sink in. No way, José – eihän komerolle ole edes tilaa kämpässä..

declutter

Joten päätin käydä läpi vaatteet lopullisesti kovan käden kautta ja vähentää vaatteiden määrää – jotta jäljelle jäisi vaatteet, joita aikuisten oikeasti käytän ja joista pidän. Ylläoleva kuva on oman vaatekomero-decluttering tulosta.

Siitä tulikin idea tälle postaukselle: kysymyksiä, joita kannattaa kysyä itseltään kun  tyhjentää vaatekomeroa.

Ensinnäkin, ennen kun aloitamme:  Ota esille kaikki vaatteesi  ihan oikeasti, kaikki, kengät, laukut yms. Ei mikään läppä, kaikki esille, jopa alusvaatteet ja sukat- tyhjennä komero, lipastot, vintti, kellari – kaikki. Kasaa kaikki vaikka sängylle, tai jos sänky on liian pieni, laita vaatevuori lattialle ( itse kutsun sitä horisontaaliseksi vaatekomeroksi).

Laita päälle hyvää musiikkia ja kaada itsellesi lasi viiniä (tai muuta juotavaa, oma valinta) ja ryhdy toimeen: tämä prosessi nimittäin voi, kasan koosta riippuen, kestää hetken.

Kun käyt läpi vaatevuorta, laita ne kolmeen pinoon: Säilytä, poista ja ”en tiedä, säilyttääkö vai luopua”.  Poista-pinon vaatteista jutellaan joskus toiste, ei tehdä tästä postauksesta liian monimutkaista.

Toiseksi, ennen kun ryhdymme toimeen, muista olla rehellinen itsellesi. Me ihmiset olemme itsepetoksen mestareita. Muista tämä kun siirrymme seuraavaan vaiheeseen.

Okei. Onko vaatteet kasassa ja viinilasi kourassa. Let’s go!

Kun käyt läpi vaatevuorta ja otat sieltä yhden vaatekappaleen kerralla kysy itseltäsi seruraavat kysymykset kun katsot vaatekappaletta – ja tosiaan muista olla armoton:

1) Onko vaate ehjä ja siisti? Jos vaate on nukkaantunut sen verran, että se on enemmän nukkaa, kuin vaatetta – heitä se pois. Sama koskee, jos vaatteessa on tahroja, jotka eivät mene pois vaikka kuinka niitä peset, värivirheitä (musta vaate, joka ei ole ollut musta vuosikausiin) tai jos vaate on niin kulunut että siinä on reikiä (koska, let’s face it – et koskaan tule parsimaan vaatetta kuntoon, onhan se makanut jo pari vuotta rikkinäisenä lipastossa). Vaikka kuinka rakastaisi jotain vaatetta, mutta vaatteen prime time oli noin kymmen vuotta sitten ja sen näkönen se onkin, on ehkä aika luopua siitä ja hankkia uusi tilalle.

2) Olenko käyttänyt vaatetta kuluneen vuoden/puolen vuoden aikana? Tulenko käyttämään sitä seuraavan kuuden kuukauden/vuoden aikana? Jos vastaus on ei – luovu siitä. Se määrä vaatteita mitä minulla oli komerossa, jossa oli vielä hintalappu päällä on aika pelottava. Ja ne ovat siis olleet siellä kaapissa kauan. Useimmiten ne olivat ns fast fashion vaatteita, eli vaatekappaleita, jotka ovat muodissa hetken ja sen jälkeen ovat sooo last season (opin tästä, ettei esim kirkkaanpunaiset housut ole ihan mun juttu, m’kay). Sesonkivaatteet voivat olla sellaisia, joita ei ehkä hirveän usein pidä, siksi olen venyttänyt tuon kysymyksen vuodeksi, muuten puoli vuotta on mielestäni hyvä kausi.

3) Istuuko vaate hyvin? Vai istuuko se huonosti? Liian pieni, liian iso, liian epämukava. Luovu siitä. Ajan myötä kehomme muuttuu, laihdumme, lihomme (vaikka kuinka haluaisimme väittää muuta) ja niin pois päin, ja siksi vanhat vaatteet eivät välttämättä istu hyvin ja ovat epämukavia. Ja vaikka väittäisimme kivikovasti, että kyllä minä laihdun ja sitten nuo (pienet) vaatteet ovat täydellisiä, se ei välttämättä tule tapahtumaan lähiaikoina. Parempi vaan luopua niistä pienistä, vanhoista vaatteista ja vaikka sitten kun se laihtuminen joku kaunis päivä tapahtuu – palkitsee itsensä uusilla vaatteilla mielummin. Olen itse ollut ekspertti juuri tässä asiassa ja minulla oli valtava määrä (halpoja) liian pieniä farkkuja lipastossa odottamassa sitä kaunista päivää, kun minusta tulee maagisesti luuranko. Joka siis tällä menolla ei tule koskaan (piti olla armottoman rehellinen, eikö vain?) koska let’s face it – voimannosto ei ehkä välttämättä pienennä mun reisiä ja peppua.

4) Pidänkö tästä vaatteesta? Maku muuttuu ajan myötä ja joskus ihan yksinkertaisesti ei enää pidä vaatteesta. Parempi luopua siitä ja vaikka korvata uudella lempparilla.

Nuo kysymykset auttavat kovasti, kun käy läpi vaatekomeroa. Tai itse asiassa, nuo ovat kyllä kysymyksiä, joita voi miettiä kun käy läpi ihan mitä tahansa tavaroita, oli se sitten astioita, koruja, whatnot.

Kun olet käynyt läpi kaikki vaatteet, käy läpi se ” en tiedä säilyttääkö vai luopua”- pino, ja ole ihan oikeasti armoton – tuletko koskaan käyttämään vaatteita, jotka ovat siinä pinossa – ja laita ne säilytä tai heitä pois pinoon.

clothesindrawer
Vaatteet, jotka ovat säilytä-pinossa voit viikata takaisin (itse viikkasin ihan à la Marie Kondo) lipastoon tai laittaa komeroon roikkumaan. Kyllä, jaksan viikata vaatteeni tuolla tavalla – ylhäällä oleva kuva on yhdestä lipaston laatikosta. Kun äitini näki lipaston sisällön, hän mietti kyllä pari kertaa mitä tyttärelleen on oikein tapahtunut – koska vaatekomeroni ovat aina olleet more or less kaoottisia. Tosin.. elkää huolehtiko, komeroni on edelleen kaoottinen, lähinnä koska en tiedä miten saisin siitä toimivan, koska mittasuhteet ovat naurettavat.

Seuraavassa artikkelissa annan vinkkejä, mitä tehdä sille poista – pinolle.

Onko sinulla vielä joku hyvä idea vaatteiden karsimiseen? Unohdinko jotain tärkeää? Miltä sinun vaatekomero näyttää?

Mary ♥ Kommentit

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.